Med ett bra CMS som bas är det idag mycket enkelt att administrera en hemsida. I denna artikeln så tänker vi gå igenom vad ett CMS faktiskt är och vad man bör tänka på när man väljer vilket man skall använda på sin sajt.
Vad är ett CMS?
CMS står för ”Content Management System” eller översatt till Svenska: innehållshanteringssystem. CMS är alltså en teknisk plattform som förenklar arbetet med att administrera innehållet på en webbplats, till exempel att lägga till eller redigera sidor och inlägg. Till sin hjälp brukar man då på varje sida få en så kallad WYSIWYG-editor. I denna kan man direkt göra ändringar på sidans innehåll och se hur det slutligen skulle se ut på sajten. Förutom texthantering brukar det i CMS-plattformarna även finnas inbyggt stöd för hantering av bilder och andra medier.
Support
En fråga man tidigt bör ställa sig vid val av CMS är hur mycket support man kommer att behöva för systemet. Om man inom företaget inte besitter tillräckligt med kompetens för att själv hålla systemet i drift eller lösa enklare problem så kan det vara extra bra att ha detta i åtanke tidigt i processen.Idag finns det till exempel många opensourcelösningar som man kan installera helt utan kostnad. Dessa kräver dock oftast lite större tekniska kunskaper för att hålla igång. Detta samtidigt som de inte alls erbjuder samma support som de betalda lösningarna. Oftast så finns det på en gratisnivå endast ett supportforum där användarna kan hjälpa varandra.Alternativet till detta är att välja ett CMS från till exempel SiteDirect. De har utvecklat ett eget system som de både driftar och supportar. På så sätt slipper du besitta den kompetensen själv. Tack vare dess många tilläggsmoduler så finns dessutom möjlighet att anpassa dess funktion efter just era behov.
Hosting
Som vi nämnde ovan så tar SiteDirect och liknande lösningar och tar över hostingansvaret för er sajt. Detta gör att ni inte själva behöver administrera den tekniska biten och dessutom får alla kostnader samlade på samma faktura.Om detta inte ingår så behöver ni införskaffa hosting på något annat sätt. Vanligast är att man skaffar sig ett konto på ett webbhotell, detta inkluderar allt man kan behöva för att hålla igång en enklare hemsida. Vill ni ha mer kontroll över hostingen så får ni titta på att skaffa en fysisk eller virtuell server.
Kommentarer av Kent Jonsson