VPS – kära barn har många namn

VPS är en populär tjänst som erbjuds av företag som profilerar sig inom serverhosting. VPS står för virtuell privat server. Andra namn på VPS som du kanske har stött på är molntjänster, cloudcomputing eller virtuella servertjänster. Kärt barn har många namn låter ett känt ordspråk. Det passar mer än väl i detta fall.

Vad får du när du väljer VPS?

virituella servrar

Vad är VPS egentligen? Varför och när är det lönt att överväga köp av en VPS-tjänst? Oftast står valet mellan en helt egen server, ett webbhotell eller en VPS-tjänst. VPS ger dig en högre säkerhet jämfört med egen server och snabbare tjänst jämfört med det du får genom ett webbhotell. Det är förvisso betydligt dyrare. Men en VPS-tjänst får dig att sova gott om natten. Arbetar du med SEO är VPS klart det bästa valet då det möjliggör en del alternativ som du inte klarar av med ett webbhotell. Vill du ut ur sandlådan och bli en stor IT-grabb, är VPS ett måste.

Få en del av molnet med VPS

VPS är en servertjänst där du som kund får ett visst utrymme på en server som företaget som erbjuder tjänsten tillhandahåller. Med VPS får du hög prestanda utan att behöva ta hand om några frågor som berör hårdvara själv. De flesta VPS-tjänsteföretag levererar VPS genom en så kallad cloudplattform. Cloud är ett engelskt ord som betyder moln på svenska. Ibland hör man även begrepp som molnplattform och molntjänster. Allt handlar om en och samma typ av tjänst. Många servrar blir helt enkelt sammanslutna i ett ”moln”. De delar på belastningen och risker som en stor mängd data innebär.

VPS är en upplevelse av egen server

När du beställer en VPS-tjänst, beställer du egentligen en upplevelse av egen server och inte en egen server i sig. Vid behov kan du lätt beställa en snabb och smidig upp- eller nedgradering. Du betalar därmed för det du verkligen behöver. Det kan du inte göra om du väljer sköta serverfrågor helt på egen hand. I så fall skulle det innebära ständiga köp- och säljtransaktioner av hårdvara. Det som är den största fördelen med VPS är dess säkerhet. Du får en egen server på låtsas som du kan lita på till hundra procent. Om en server inom molnet får problem, kommer varken du eller dina kunder att drabbas. Upplevelsen förblir densamma. Alla processer kommer att flyta på så smidigt som de brukar göra.