Alla företag råkar då och då ut för att behöva extra finansiering. Det kan handla om verksamheter som bara är öppna under vinter- eller sommarsäsong eller konjunkturkänsliga branscher. Du kan då ha nytta av till exempel ett fördelaktigt lån för att få fart på företagets kassaflöde. 

Ett lån till företaget kan löna sig

En vanlig lösning är att använda sig av factoring, det vill säga sälja fakturorna. Det är en bra lösning vid mindre behov av pengar och som kortsiktig lösning i och med att det kostar pengar för dig.

Den som förmedlar tjänsten tar ut en viss del av intäkterna som provision, för att själva kunna bedriva sin verksamhet. Eftersom du då betalar för att få pengar, kan det faktiskt löna sig att istället betala ränta på ett lån.

Kontrollera villkoren noggrant

Vissa långivare accepterar att du betalar tillbaka lånet tidigare än avtalat, men alla gör inte det. Det beror på att de i så fall går miste om ränta som de skulle ha fått om lånet löpte över en längre tid. Många som går med på att lösa ett lån i förtid tar ibland ut en extra avgift för att kompensera för förlorade räntor.

Jämför också den verkliga räntan mellan flera långivare, innan du ansöker om lånet.